Šta je anemija?

Šta je anemija?

Krv se sastoji od 3 tipa ćelija (crvenih krvnih zrnaca – eritrociti, belih krvnih zrnaca – leukociti i krvnih pločica – trombociti) koje cirkulišu našim krvotokom. Eritrociti sadrže crveni i gvožđem bogati protein – hemoglobin (Hb), koji prenosi kiseonik iz pluća do svih mišića i organa našeg organizma. Anemija je stanje nedostatka crvenih krvnih zrnaca. U tom slučaju, mali broj eritrocita sadrži manje hemoglobina, zbog čega je dostava kiseonika organima kao što su mozak, srce i mišići smanjena.
Procenjuje se da oko 10 procenata ukupne populacije na našoj planeti pati od anemije, a većinu čine žene, vegetarijanci i mala deca. Takođe, kod trudnica je anemija često pristutna, zbog pojačane potrebe organizma za gvožđem.
Pored nekih hroničnih bolesti koje za posledicu imaju anemiju, uzrok njenog nastanka može biti i nedovoljno unošenje hrane bogate gvožđem kao što su meso, jaja, mlečni proizvodi ili namirnice obogaćene ovim mineralom.

Simptomi anemije

Za anemiju su karakteristične česte glavobolje, teško se dolazi do daha, koncentracija slabi, često ste umorni, nemate kondicije i osećate pojačano lupanje srca. Lice i sluzokoža postaju bledi, nokti krti, a javlja se i preosetljivost na infekcije. Ove simptome često ignorišemo ili ih prepisujemo drugim stvarima, najčešće svakodnevnoj izloženosti stresu, pa anemija dugo ostaje neotkrivena.
Brz tempo života, suva, jednolična i nekvalitetna ishrana čine pogodno tle za nastanak malokrvnosti. Raznovrsni obroci, bogati proteinima, povrćem,voćem u velikoj meri mogu poboljšati krvnu sliku, ali često ni to nije dovoljno. Zato se osobama sa nedostatkom gvožđa u organizmu preporučuje korišćenje Lifeline FeroActiv B12 kapsula.

Lifeline FeroActiv B12 predstavlja odličnu nadoknadu gvožđa i folne kiseline u svim fiziološkim stanjima u kojima gvožđe nedostaje.
Vitamini i minerali u sastavu FeroActiva B12 doprinose boljoj iskoristljivosti gvožđa u organizmu i učestvuju u normalnom formiranju eritrocita.
Tako, Vitamin C doprinosi povećanju apsorpcije gvožđa. Bakar doprinosi transportu gvožđa, dok Vitamin Bpomaže njegov metabolizam. Vitamini Bi B12 doprinose normalnom formiranju eritrocita.
Posebno se preporučuje trudnicama i ženama sa bolnim i obilnim mestruacijama.

Tags: anemija

Related posts