Kako izbeći anemiju?

Kako izbeći anemiju?

Ponekad svi napori da ostanemo zdravi i u dobroj formi nisu dovoljni. Pravilna ishrana, rekreacija, kvalitetan san i zdrave navike su izuzetno važni, ali ne i presudni. Možda vaš organizam ima veće potrebe za mineralima i vitaminima od onoga koliko mu pružate.
Anemija je često oboljenje među ženama, a naročito je izražena kod trudnica i žena sa obilnijim menstruacijama. Takođe, žene koje se često podvrgavaju rigoroznim dijetama, uglavnom ne unose dovoljne količine gvožđa u organizam, što vodi ka pojavi malokrvnosti.

Koliko je gvožđa dovoljno?
Dnevne potrebe za gvožđem variraju i zavise od uzrasta, pola i rezervi u organizmu. Smatra se da deca i žene u reproduktivnom dobu treba da unose oko 15 miligrama gvožđa dnevno, dok je potreba muškaraca za ovim mineralom smanjena na oko osam miligrama. Kod trudnica se dnevne potrebe za gvožđem povećavaju na oko 30 miligrama.

Šta jesti?
Namirnice koje bi trebalo da se nađu u vašem jelovniku su mahunarke (pasulj, grašak, sočivo, soja), krompir, orašasto voće,žitarice u celom zrnu, semenke bundeve, kakao, kopriva, nar, šipak, med, cvekla, i naravno – meso, jaja i riba.
Međutim, nije dovoljno samo u ishranu uvrstiti namirnice bogate gvožđem, već je jako važno kako i sa čime ih kombinujemo.

Kako da se bolje apsorbuje gvožđe u organizmu?

● Treba jesti sirovo povrće i voće bogato C vitaminom uz obrok koji sadrži gvožđe. Vitamin C znatno poboljšava iskoristljivost gvožđa u organizmu.
● Mlečne proizvode i druge namirnice bogate kalcijumom treba jesti odvojeno od namirnica bogatih gvožđem, jer kalcijum dokazano remeti apsorpciju gvožđa.
● Izbegavati upotrebu napitaka koji sadrže kofein (kafa, crni i zeleni čaj), naročito nakon jela.
● Takođe, pušenje treba izbegavati i u slučaju anemije jer podstiče njen razvoj.

Kad ishrana nije dovoljna
U situacijama kad organizam ima veću potrebu za gvožđem, pored kvalitetnih obroka poželjno je uključiti i suplemente. Lifeline FeroActiv B12 u kapsulama je odlična nadoknada gvožđa i folne kiseline u svim fiziološkim stanjima u kojima ovaj mineral nedostaje.
Primena preparata FeroActiv B12 je jednostavna – jedna kapsula dnevno uz obrok ili neposredno posle obroka, pružiće vašem organizmu zalihe gvožđa koje su mu neophodne za normalno funkcionisanje i borbu protiv anemije.

Related posts