Saveti za sprečavanje infekcija urogenitalnog trakta

Saveti za sprečavanje infekcija urogenitalnog trakta

Pravilna higijena
Da bi zaštitile mokraćni kanal od bakterija koje se nalaze oko anusa, žene i devojke bi uvek trebalo da se brišu od napred prema nazad. Običnom vodom perite genitalije jednom dnevno, pre i posle intimnog odnosa. Da biste izbegli razvoj bakterija u menstrualnoj krvi, redovno menjajte tampone i uloške. Tuširanje je mnogo bolje u odnosu na kupanje u kadi pošto se bakterije mogu širiti u vodi.
Uzimati dosta tečnosti

Bakterije se mogu razviti u koncentrovanom urinu. Ako se podložni infekcijama, pijte mnogo tečnosti, posebno vode (oko 8 čaša dnevno). Ovako će urin ostati razređen i sistem će se ispirati.

Često pražnjenje bešike (u intervalima od 3 sata)
Susprezanje uriniranja može dovesti do rastezanja, a potom i oslabljivanja bešike čime se smanjuje njena sposobnost da isprazni sav urin koji se u njoj nalazi. Ostaci urina povećavaju mogućnost infekcije.

Izbegavati parfemisane proizvode
Izbegavajte parfimisane sapune, pudere, dezodoranse, kupke, pene za kupanje, tampone, kondome, toaletni papir, čak i odeću na kojoj ima ostataka parfimisanog praška za veš ili omekšivača. Ovi proizvodi mogu izazvati alergijsku reakciju i iritirati područje oko mokraćnog mehura čime ono postaje sve više podložno infekcijama.

Oblačiti se jednostavno i prirodno
Mnoga sintetička vlakna zadržavaju vlagu i toplotu, što poboljšava razvoj bakterija. Usko donje rublje može iritirati urertu. Umesto toga, odaberite pamučno donje rublje i slobodniju odeću.

Prilagoditi seksualni život
Operite se pre i posle intimnog odnosa i zamolite Vašeg partnera da učini isto. Uriniranjem posle intimnog odnosa ćete pomoći ispiranju bakterija iz tela. Žene koje koriste dijafragmu su sklone infekcijama urinarnog trakta zato što se teško održavati dijafragmu čistom što može dovesti do iritacije uretre.

Budite zdravi
Napetost, umor i loša ishrana mogu smanjiti Vašu otpornost na infekcije. Važno je da se pravilno hranite, odmarate i nađete način da ublažite stresne situacije.

URO-balans pomaže zdravlju urinarnog trakta kroz dvostruku akciju:

PACran® brusnica sprečava vezivanje E.coli za sluznicu urogenitalnog trakta i njenu kolonizaciju.

Probiotičke bakterije proširuju spektar delovanja brusnice i protiv ostalih uropatogena. Naseljavaju se na sluznici, obnavljaju crevnu i vaginalnu floru. Ove korisne bakterije stvaraju na sluznicu fizičku barijeru i štite je od vezivanja svih uropatogena.  Proizvode mlečnu kiselinu i  stvaraju kiselu sredinu koja je dodatno nepogodna za razvoj patogenih bakterija i gljivica.

Related posts

Fleke i pege

Fleke i pege

Pege i fleke i njihove vrste Učestalo i dugotrajno izlaganje UV zračenju, hormonske promene (trudnoća, kontraceptivi, menopauza), nanošenje...