Fleke i pege

Fleke i pege

Pege i fleke i njihove vrste

Učestalo i dugotrajno izlaganje UV zračenju, hormonske promene (trudnoća, kontraceptivi, menopauza), nanošenje neodgovarajuće kozmetike i parfema, kao i upalne promene na koži (akne i dr.), mogu dovesti do crvenila na koži, iritacije kože i povećanog stvaranja pigmenta melanina, što se manifestuje pojavom tamnih fleka na koži, hiperpigmentacijom.
Pigment melanin može se odlagati u površinskom sloju kože, epidermisu  ili u dubljem sloju, dermisu, od čega zavisi i uspešnost i intenzitet lečenja ovog estetskog problema. Najčešći oblici hiperpigmenacija su: staračke pege, sunčane pege i melasma.

Staračke pege su estetska anomalija koja se javlja kod svetlih tipova kože. Pojava staračkih pega samo je prirodna manifestacija starenja organizma, ali i posledica ponavljanog i dugotrajnog izlaganja suncu tokom celog života. Različiti faktori dovode do toga da se pigmenti na nekim mestima više nakupljaju, a zbog slabog metabolizma ne mogu se ukloniti iz organizma. Staračke pege se najviše javljaju na delovima tela izloženim suncu (gornje strane šaka, podlaktice, lice, dekolte).

Sunčane pege ili efelide takođe spadaju u estetske anomalije. Najčešće se javljaju kod osoba svetle ili crvene kose i blede puti. Nalazimo ih na nosu, obrazima i čelu te ređe po dekolteu, ramenima i nadlakticama, a javljaju se već u ranoj dečjoj dobi. Efelide se nasleđuju. Obično su leti izraženije zbog uticaja UV zračenja, dok su zimi bleđe ili čak nevidljive.

Melasma je najčešća promena pigmenatacije vezana uz trudnoću i istovremenu izloženost suncu bez zaštite od UV zraka. Osim uz trudnoću melasma se može javiti i kod uzimanja kontraceptivnih pilula i nekih drugih lekova.

Kozmetički preparati koji sadrže etarska ulja i supstance koje mogu delovati kao fotosenzibilizatori (posebno supstance biljnog porekla), mogu nakon aplikacije i izlaganja suncu uzrokovati hiperpigmentaciju. Parfemi takođe mogu izazvati hiperpigmentacije na fotoeksponiranim područjima i možemo ih povezati sa pigmentacijom na rubnim delovima lica i vrata te području oko ušiju gde se najčešće i nanose. Savršena terapija u lečenju hiperpigmentacija ne postoji i uobičajeno je da se kreme koriste dugo kako bi se postigli odgovarajući rezultati. Ukoliko se hiperpigmentacija nalazi samo u epidermisu, površinskom sloju kože, lakše je lečenje i brži odgovor pacijenata. Ako pigmentacija zahvata dublje slojeve kože, lečenje će najverovatnije trajati duže i biće potrebno nekoliko alternativnih oblika lečenja.

U terapiji hiperpigmentacije koriste se preparati za izbeljivanje s različitim aktivnim supstancama (retinoična kiselina, azelaična kiselina, kojična kiselina, hidrokinon i arbutin te C vitamin). U dermatološkim ordinacijama u terapijske svrhe mogu se primenjivati hemijski pilinzi, krioterapija, mikrodermoabrazija kože, te terapija laserom. Uz sve navedene tretmane vrlo je važna jaka zaštita od sunca, a osobe koje su sklone hiperpigmentacijama moraju koristiti fotozaštitu tokom cele godine.

Linoderm Krema protiv fleka smanjuje sintezu melanina i prostaglandina E2.
Linoderm® Krema protiv  fleka  sadrži:

signalne molekule

  • Signalne molekule izolovane iz prirodnog mleka vitalizuju protektivni sistem kože i podstiču regenerativnu sposobnost kože. Citokini, aktivirani posebnom proizvodnom procedurom, registruju neuravnoteženost unutar ćelije i otklanjaju nepravilnosti.

mlečne proteini i vitamine

  • Mlečni proteini, masti, vitamini A, D, E, B2 i B12, folna kiselina i kalcijum imaju izuzetnu hranljivu vrednost za kožu.

UVA, UVB, UVC filtere

  • UVA, UVB i UVC filteri štite kožu od štetnog sunčevog zračenja prilikom svakodnevnog izlaganja suncu i sprečava pojavu crvenila i pega.

krema protiv fleka

 

 

 

Tags: Nega kože

Related posts