NAJEFEKTIVNIJI NAČINI ZA OTKLANJANJE FLEKA NA KOŽI

Fleke na licu ili hiperpigmentacija su čest problem savremenog sveta usled povećanog UV zračenja i načina života. Pomoć za otklanjanje  fleka na koži, međutim, možemo naći u prirodi. Naime, mleko povećava vlažnost kože i utiče na ćelije da se one brže razmožavaju. A sastojak koji je zaslužan za to je LactokineTM.

Sredina u kojoj se sve brzo menja, gde su izraženi stresogeni faktori, sa visokim stepenom zagađenja, diktira visoku i efikasnu dnevnu zaštitu kože. Efikasna dnevna zaštita, jača kožu i omogućava joj da se brže adaptira na promene spoljašnje sredine. Kako bi se zaštitili od fleka i otklonili ih važna je dnevna zaštita u vidu kreme koja sadrži laktokin. Prednost preparata sa laktokinom je da se mogu koristiti tokom celog dana i nakon izlaganja suncu. 

Višak melanina uzrokuje pojavu fleka na koži

Pojava tamnih fleka na koži naziva se hiperpigmentacija a uzroci za njihovo nastajanje su brojni. Fleke, crvenila i iritacije kože su posledica učestalog i dugotrajnog izlaganje UV zračenju, hormonskih promena usled trudnoće, uzimanja kontraceptivnih pilula, menopauze. Uzrok takođe može biti nanošenje neodgovarajuće kozmetike i parfema, kao i upalne promene na koži (akne i dr.). Ovo može dovesti do crvenila ili iritacije kože i povećanog stvaranja pigmenta melanina, što se manifestuje pojavom tamnih fleka na koži.

Najčešći oblici hiperpigmenacija su: staračke pege, sunčane pege i melasma.                                        

Staračke pege su estetska anomalija koja se javlja kod svetlih tipova kože. Pojava staračkih pega je prirodna manifestacija starenja organizma, ali i posljedica ponavljanog i dugotrajnog izlaganja suncu tokom celog života. Različiti faktori dovode do toga da se pigmenti na nekim mestima više nakupljaju, a zbog manjkavog metabolizma ne mogu se ukloniti iz organizma. Staračke pege se najviše javljaju na delovima tela izloženim suncu (gornje strane šaka, podlaktice, lice, dekolte).

Sunčane pege ili efelide takođe spadaju u estetske anomalije. Najčešće se javljaju kod osoba svetle ili crvene kose i blede puti. Nalazimo ih na nosu, obrazima i čelu te ređe po dekolteu, ramenima i nadlakticama, a javljaju se već u ranoj dečjoj dobi. Efelide se nasleđuju. Obično su leti izraženije zbog uticaja UV zračenja, dok su zimi bleđe ili čak nevidljive.

Melasma je najčešća promena pigmenatacije vezana uz trudnoću i istovremenu izloženost suncu bez zaštite od UV zraka. Osim uz trudnoću melasma se može javiti i kod uzimanja kontraceptivnih pilula i nekih drugih lekova.

Kozmetički preparati koji sadrže etarska ulja i supstance koje mogu delovati kao fotosenzibilizatori (posebno supstance biljnog porekla), mogu nakon aplikacije i izlaganja suncu uzrokovati hiperpigmentaciju. Parfemi takođe mogu izazvati hiperpigmentacije na fotoeksponiranim područjima i možemo ih povezati sa pigmentacijom na rubnim delovima lica i vrata te području oko ušiju gde se najčešće i nanose.

Metod otklanjanja fleka zavisi koliko duboko je pigmentacija zahvatila slojeve kože

Savršena terapija u tretmanu hiperpigmentacija ne postoji.  Uobičajeno se kreme koriste duži vremenski period, kako bi se postigli odgovarajući rezultati. Ukoliko se hiperpigmentacija nalazi samo u epidermisu, površinskom sloju kože, lakše je lečenje i brži odgovor pacijenata. Ako pigmentacija zahvata dublje slojeve kože, lečenje će najverovatnije trajati duže i biće potrebno nekoliko alternativnih oblika lečenja.

U terapiji hiperpigmentacije koriste se preparati za izbeljivanje s različitim aktivnim supstancama (retinoična kiselina, azelaična kiselina, kojična kiselina, hidrohinon i arbutin, te C vitamin). U dermatološkim ordinacijama u terapijske svrhe mogu se primenjivati hemijski pilinzi, krioterapija, mikrodermoabrazija kože, te terapija laserom. Uz sve navedene tretmane  vrlo je važna jaka zaštita od  sunca, a osobe koje su sklone hiperpigmentacijama moraju koristiti fotozaštitu  tokom cele godine.

Mleko kao eliksir lepote i mladolike kože

Poznato da su se još pre 2000 godina kraljice kupale u magarećem mleku i na lica stavljale maske od meda. Što su Kleopatra i Pompea, žena cara Nerona, tada samo slutile, u međuvremenu je naučno istraženo i dokazano: mleko i med su pravi eliksiri za lepotu.

Mleko sadrži više od 200 vrednih sastojaka, kao što su, na primer, mlečna mast, belančevine i mlečna kiselina. Ti sastojci su hranljivi za organizam, a istovremeno je reč i o visoko delotvornim  sastojcima za negu: mlečna mast štiti zaštitni sloj kože, a belančevine iz mleka deluju umirujuće i hrane suvu kožu. Osim toga, mlečna kiselina za  sebe veže vlagu. Naučnici su otkrili da se u mleku nalaze i takozvani faktori rasta koji rade kao info-molekule i navode ćelije kože da se češće dele.

LactokineTM otklanja fleke na koži

Iz mleka se dobija aktivni kozmetički sastojak LactokineTM. Ovaj sastojak daje izuzetne rezultate pri tretiranju hiperpigmentisane ili iritirane kože, kao i crvenila na koži.

Laktokin sadrži vredne sastojke kao što su mlečni proteini, vitamini A, D, E, B2 i B12, folna kiselina i kalcijum. Osim toga, najvredniji sastojak laktokina su aktivne signalne molekule- citokini. Aktivirani citokini u kontaktu sa ćelijama kože, ubrzavaju aktivnost ćelija i omogućavaju ćelijama kože da reaguju brzo i  efikasno na promene spoljašnje sredine i značajno ubrzavaju njihovu regenerativnu sposobnost.

  • Laktokin smanjuje proizvodnju melanina, pospešuje regenerativnu sposobnost ćelija kože i uspešno otklanja hiperpigmentisane mrlje.
  • Efikasno uklanja staračke pege, pege nastale tokom i nakon trudnoće, nakon intenzivnog sunčanja, kao i za vreme hormonske kontraceptivne terapije.
  • Smanjuje sintezu medijatora inflamatorne reakcije prostaglandina E2 i otklanja crvenilo na koži izazvano UV zračenjem
  • Stimuliše sintezu kolagena
  • Otklanja neželjene posedice tretmana kože voćnim kiselinama

Preparat Linoderm protiv fleka sadrži laktokin kao osnovni sastojak i na taj način pomaže pri smanjuje proizvodnje melanina i pospešuje regenerativnu sposobnost ćelija kože.